Planetarium Sorrow

Object Details

View

Third International Workshop on Design in Civil and Environmental Engineering (DCCE3) Technical University of Denmark

Planetarium Sorrow
Paper
Author:Kristjan Plagborg Nielsen (Ramboll, United Kingdom)
Klaas de Rycke (Bollinger-Grohmann Sarl, France)
Marie Boltenstern (Institut für Architektur, Technische Universität Berlin, Germany)
Date: 2014-08-22     Track: Main     Session: 1
DOI:10.5072/dtu:2915

The Planetarium Sorrow was a project that involved parametric design, combined with new materials, manufacturing and construction considerations and perhaps most of all aesthetics. The project is an art piece temporary exhibited at the 2013 FIAC exhibition in the Jardin des Tuileries, developed by Bollinger + Grohmann in collaboration with architects and artists Berger&Berger. The piece resembles a geodesic dome, left with no function whatsoever and minimised to its very minimum. The starting point was a geodesic geometry with some 270 elements, which needed to be reduced to about one third. Culling elements according to which could best be left out, led to a design with a big hole in the top, and therefore not an aesthetically pleasing solution. The aim of the design team was to digitally engineer a way to achieve solutions that had "randomness". Various approaches where tested and compared, to in the end find the most optimal solution regarding weighted parameters of aesthetics, internal stresses and structural performance, and erection process. The project also included design and manufacturing of 3D-printed connection as well as new and innovative magnetic connection methods. The dome is manufactured with bars of 3 different lengths and customised 3D printed nodes. The project is 6 by 4.5m and weighs only 73kg and fits into two boxes so that two people can easily transport it. The art piece was after the exposition bought by a collector and is to be rebuilt soon elsewhere.